Tahir Aydoğdu

Kanun

1959’da İstanbul’da doğdu. İlk kanun derslerini ünlü kanun sanatçısı olan babası Gültekin Aydoğdu’dan aldı. 1981 yılında Ankara Radyosu’na girdi. 1983 yılında ODTÜ Fizik Bölümü’nden mezun oldu.

Sanatçı kişiliğinin yanısıra eğitimcilik yönü de olan Aydoğdu, 1987 yılından 2001 yılına kadar ODTÜ Müzik ve Güzel Sanatlar Bölümü Öğretim Görevlisi ve ODTÜ Klâsik Türk Müziği Korosu Şefliği’ni yürütmüş, birçok konser verdiği gibi çok sayıda öğrenci yetiştirmiştir, bu çalışmalarından ötürü kendisine “2001 ODTÜ Takdir Ödülü” verilmiştir. Ayrıca, 1997- 2000 yılları arasında TRT Ankara Radyosu TSM Müdürlüğü yapmış, değişik tarihlerde Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi Fakültesi Müzik Eğitimi Bölümünde, öğretim görevlisi olarak çalışmıştır.

Ferit Alnar’ın “Kanun Konçertosu”nu, bestecisinin dışında icra eden ikinci, “Çiftetelli” adlı eserini de seslendiren ilk sanatçı olan Aydoğdu; Haçatur Avetisyan’ın 2 nolu kanun konçertosunun orijinal haliyle ilk icrasını 18. Mart 2016’da Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ile solist olarak seslendirmiştir.

Aydoğdu, Cumhuriyetimizin 100. Yılı anısına Alman besteci Stefan Pohlit tarafından bestelenen “Şafakların Cihangiri” adlı kanun konçertosunu Dirk Kaftan yönetimindeki Deutsche Staatsphilharmonie Senfoni Orkestrası ile Şubat 2024’de Neustadt, Worth ve Mannheim’da başarıyla gerçekleştirmiştir.

Müzik çalışmalarından başka yurt içi ve yurt dışında “Kanun ve Türk Müziği” konulu konferanslar vermiş, çeşitli ülkelerde atölye çalışmaları da gerçekleştirmiştir.

2005 yılında TRT Radyo 4’te hazırlayıp sunduğu “Tellerden Dökülen Nağmeler” programıyla, TMOK (Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi) tarafından iletişim dalında “Toplumsal Fair Play Ödülü Şeref Madalyası”na layık görülmüştür.

Yurt içinde 32 ve 75 ülkede yayınlanan 5 albümü bulunan sanatçı, ABD’den Japonya’ya, Rusya’dan Hollanda’ya 70 ülkede verdiği 2000’in üzerindeki konserlerde, başarıyla ülkemizi temsil etmiştir.

2006’da Ankara’da kurulan kanun,ney ve piyanodan oluşan Tanini trio’ya Türk-Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) tarafından “Stratejik Vizyon Sahibi Sanatçı Ödülü” 2 Kasım 2017’de İstanbul’da verilmiştir.

Merkezi Budapeşte’de bulunan Dünya Simbalum Derneği’nin de üyesi olan Aydoğdu,

Aydoğdu, 22 Nisan 2015’de Ankara’da kurulan “Türk Musikisi Federasyonu”nun kurucu başkanlığını da 2015-2020 yılları arasında başarıyla yürütmüştür.

 

Projeler

Sufi & Flamenco:

https://youtu.be/Ba27a0dJ9Cc

https://youtu.be/AYk4W2mH8OM?si=XKk1BTgtoiU1tEHQ

Kanun ve Yaylı Sazlar Orkestrası için Konçerto No1 (Concerto for Qanun and String Orchestra) – Besteci (Composer): Murat Akçay, Solist: Tahir Aydoğdu:

https://youtu.be/aCisCRVp-E0?si=8J3NKPz5nmCF7jXB

Haçatur Avetisyan ‘ın 2 nolu kanun konçertosu (2nd Qanun Concerto composed by Khaçatur Avetisyan: Şef (Conductor) :Tolga Taviş – Solist:Tahir Aydoğdu-Antalya Devlet Senfoni orkestrası (Antalya State Symphony Orchestra) Haliç Kongre Merkezi:Sadabad Salonu-19/01/2018

https://youtu.be/I2RzLxMURuo?si=DRc-3asZjd5A_7YH

11 Mart 2012’de Resim Heykel Müzesi’nde Tahir AYDOĞDU’nun solistliği ve ÖZSOY KENTET ‘in eşliğinde Ferit Alnar’ın 106.doğum yıldönümü anısına verilen konserden Kanun Konçertosu’nun 1.bölümü/ 1st part of Alnar’s Qanun concerto on 11.3.2012 in Ankara

https://youtu.be/kgW9Q3x5mtc?si=uWImRatKrFdL8wXF

https://youtu.be/rBRJR5ZqRgE

Tahir Aydogdu: Bir Dünya Kanunu (A World Qanun)

Featuring: Turay Dinleyen/Keman (violin)- Alper Akdeniz /Ud (lute)

Yaylı sazlar beşlisi (String Quintet) (1.keman,2.keman,Viyola,Çello ve Kontrbas)

1.Bölüm: Kanun sazının geleneksel kullanımından örnekler verilecek, tek ve konuk sanatçılarla birlikte enstrümantal eserler seslendirilecek.

2.Bölüm’de ise 2014 yılında Tahir Aydoğdu’ya ithafen Murat Akçay tarafından bestelenen kanun ve yaylı sazlar için kanun konçertosu, Yüzün-Musa Göçmen, Sarı Zeybek ve Nihavend Longa seslendirilecektir.

(Bu da başka bir proje;kanun çalgısının geleneksel ve oda müziği kullanımını içeriyor.)

Tanini Trio:

TANİNİ TRİO /MAJÖR SEGAH /YUNUS UN GÖNLÜNDEN KONSER

https://youtu.be/VXc24w3MfsU

https://youtu.be/VXc24w3MfsU?si=nkc5OUbKtFH8lXDc

Tanini Trio yorumuyla Tamburi Cemil Bey’in Çeçen Kızı eseri.. 16 Ekim 2019 – İzmir konseri – Adnan Saygun Sanat Merkezi:

https://youtu.be/65cQbzUvp_s

 

Şafakların Cihangiri, Staatsphilharmonie Rheinland-Pfalz tarafından siparış edilmiştir. Buhûrizâde Mustafa Itrî’nin 2 meşhur eserinden – nühüft saz semaîsi ve Nat-ı Mevlâna – etkilenmiş eserin başlığı, Yahya Kemal Beyatlı’nın “Rıfkı Melûl Meriç’e” adlı şiirinden kaynaklanmakta:

Büyük Itrî’ye eskiler derler,

Bizim öz mûsıkîmizin pîri;

O kadar halkı sevkedip yer yer,

O şafak vaktinin cihangîri,

Nice bayramların sabâh erken,

Göğü, top sesleriyle gürlerken,

Söylemiş saltanatlı Tekbîr’i.

1976 doğumlu Alman besteci Stefan POHLİT, İslam tasavvufu ve makam müziğinden etkilenerek yirmi yıldır Orta Doğu ile Batı müziği arasında bir köprü kurmakta. En son eserini, “bir Dünya Kanunu” olan Türk Kanun Sanatçısı Tahir AYDOĞDU için yazdı.

Şafakların Cihangiri, edebiyatta üstkurmaca olarak bilinen metottaki gibi, Belle Epoque’un heybetli orkestrasyon pratiğini elde edip, onu sufilerin “hiçliğine” bağlıyor. Cihad-ı Asgar’dan Cihad-ı Ekber’e doğru yönelen ilham kaynaklarına çeşitli yönlerden yaklaşıp onlara çağdaş bir bakış atıyor. Eserin mimarisi, Osmanlı peşrev ile sema’i formlarından oluşarak tasavvufun 7 mertebesini yansıtmakta. Besteci bu şekilde İslam dünyasına bir nevi saygı duruşunda bulunarak kültürleri birbiriyle barıştırmaya çalışıyor.

60’tan fazla ülkede konserler verip workshoplar yapan Tahir Aydoğdu, kanun sanatını yeni teknikler ile zenginleştiriyor. Staatsphilharmonie Rheinland-Pfalz, Beethoven-Orchester Bonn’un şefi Dirk Kaftan tarafından yönetilecek.

www.tahiraydogdu.com

www.stefanpohlit.com

staatsphilharmonie.de

Görseller

Performanslar

Sosyalmedya & Web

Web

www.tahiraydogdu.com

Instagram

https://www.instagram.com/kanunitahir

Youtube

https://youtube.com/kanunitahir
NikaSquareBanner