Rastrelli Çello Dörtlüsü
Rastrelli Çello Dörtlüsü, 2002’de birlikte çalışmaya başladılar ve o zamandan beri kendilerini çellonun ses dünyasını keşfetmeye ve deneyimlemeye adadılar. Geleneğe bağlılar, ancak yalnızca sağlam bir temel olarak aldıkları geleneksel yaklaşımdan tamamen kopuklar. O zamandan beri topluluk, müziğin değişik tarzlarından oluşan geniş bir repertuar oluşturdu.
Dörtlünün anavatanı St. Petersburg ile olan çok kişisel bağı, 18. Yüzyıldaki St. Petersburg’daki bir dizi önemli tarihi binanın mimarından ilham aldıkları isimle kendini gösteriyor: Bartholomeo Rastrelli, Kuzey Rusya’daki bu şehrin imajını benzersiz bir şekilde şekillendirdi.
Rastrelli repertuarı neredeyse tamamen dörtlünün kurucu üyelerinden biri olan Sergio Drabkin’in düzenlemelerinden oluşuyor. Karizmatik virtüoz Kira Kraftzoff’un sanatsal yönetimi altında, Drabkin’in rafine besteleri ve uyarlamalrı, dörtlüyü bireysel ve genellikle beklenmedik bir müzikal yolculuğa çıkarıyor.
Sanatçıların her biri benzersiz karakterine, deneyimlerine ve bakış açılarına göre genel resme katkıda bulunur ve böylece sanat yönetmeninin eski öğrencilerinden ikisi olan ve 2002’den beri üye olan Mischa Degtjareff ve Kirill Timofeev, dörtlülerin devam eden başarısına katkıda bulunur.
Dört Rastrelli çellisti, yalnızca kendilerinin sevdikleri müziği icra ediyor. Dörtlünün repertuarı, genellikle oda müziği eserlerinin aranjmanları, orkestra klasikleri ve çello edebiyatı standartlarının yanı sıra popüler müzik, caz, klezmer veya tango gibi eserlerden oluşuyor.
Mussorgsky’nin “Çıplak Dağda Bir Gece”si, sahneden duyulduğunda dinleyici gürleyen bir senfoni orkestrası yaşar ve ardından Çaykovski’nin yaylı çalgılar dörtlüsü için düzenlediği bir Rus halk şarkısı olan “Andante Cantabile” tarafından şefkatle kucaklanır. Belki Pablo de Sarasate’nin “Zigeunerweisen”ını ya da Drabkin’in her müzisyene virtüozluk için bolca imkan sunan “Paganissimo”sunu duyacaksınız. Gösterişli virtüozitenin, müzikaliteye sürekli olarak eşlik eden bir unsur olduğunun bilincinde olan Rastrelli, enstrümanlarının kapasitesinin sınırlarını zorlayarak benzersiz yorum gücüne ulaşıyor.
Onlarla dönüştürme sanatı seste otantik bir macera haline geliyori sahnede dört çello vardır ve yine de eski bir piyanonun ragtime çaldığını, Glenn Miller Orkestrası’nın bir saksafonunu veya Piazzolla’nın bandoneonunu duyduğunuzu sanırsınız.
Rastrelli Çello Dörtlüsü bugüne kadar çok çeşitli müzik tarzları ile, topluluğun repertuarının kapsamlı bir bileşimini içeren sekiz CD kaydetti. “Cello in Classic” CD’si Rusya’da “Record 2008″e aday gösterildi ve gümüş madalya kazandı, altın ise Luciano Pavarotti’nin “Pavarotti Forever” (Universal Music) adlı albümüne gitti. Albümlerden ikisinde, dörtlü ile uzun süreli bir sanatsal işbirliği olan ünlü klarnetçi Giora Feidman da misafir sanatçı olarak yer aldı.
Dörtlü kurulduğu günden bu yana dünya çapında festival sahnelerine, konser salonlarına ve radyo istasyonlarına konuk olmuştur. Bunlar arasında Royal Concertgebouw Amsterdam, Berlin Filarmoni, Mariinsky Theatre St. Petersburg, Lincoln Center New York, Beethoven Festival Bonn, Beauvais Viyolonsel Festivali (Fransa), Rheingau Müzik Festivali, Oberstdorfer Musiksommer, Lincoln / Nebraska’daki Meadowlark Müzik Festivali (ABD), Avrupa Müzik Festivali Sofya (Bulgaristan), Boswiler Yaz Festivali (İsviçre), Ohrid Yaz Festivali (Makedonya), Linköping Müzik Festivali (İsveç), Schleswig Holstein Müzik Festivali, Rio Uluslararası Çello Buluşması (Brezilya) ve Bükreş Sonoro Festivali (Romanya) ilk akla gelenlerdir.