Renan Koen

Piyano

Piyanist, besteci, soprano, müzik terapisti, köşe yazarı “Chopin Etüt” yarışmasında dördüncülük, aynı yıl düzenlenen “Cemal Reşit Rey” yarışmasında bestecinin “İmprovisation” adlı eseriyle ikincilik ödülüne layık görüldü. Bir yandan piano kariyerini sürdürürken, Anadolu Kültürü ezgileri ve dünya yerel ezgilerine ilgisi artmış ve bu ezgilere batı’lı bir bakış açısı
getirebilmek için Dr. Pieter Snapper ile kompozisyon ve elektro kompozisyon teknikleri, Reuben de Lautour ile kompozisyon teorileri ve jazz armonisi çalıştı.

Müziğin en büyük misyonunun birleştirici ve iyileştirici olduğuna inanan sanatçı, Atina’da, Avrupa Müzik Terapi Federasyonu’na bağlı “Art et Qualite de Vie – L’art en Prevention Therapie et Pedagogie” programını,öğretmeni psikolog-pedagog ve müzik terapist Lianna Polychroniadou Prinou eşliğinde tamamladı ve aynı sene “La Societe Hellenique du Musicotherapie et Expression Creative“ Federasyonu’nun Türkiye’den tek hanım üyesi oldu. Koen, müzikterapi çalışmalarını sürdürürken kişilerin ses hafızaları ve her kişide oluşmuş bu ses bankasının,
kişileri nasıl/hangi yönde etkilediği çok ilgisini çekti ve bunun üzerine, müzik terapi ve besteciliğini birleştirerek kendi müzik terapi yöntemini geliştirdi.

Sözkonusu yöntemi Avrupa’daki Üniversitelerin dikkatini çekti, Renan Koen, Yunanistan, Portekiz ve Avusturya gibi ülkelerde düzenlenmiş Dünya Müzik Terapi Kongrelerine davet aldı.
Koen Princeton Üniversitesi’nin “Budizm ve Modern Psikoloji’ ve Melbourne Üniversitesi’nin ‘Müzik Hayatınızı Nasıl Değiştirebilir’ programlarını ve ‘Terapötik Sanat Hayat Koçu’ akredite programını tamamlamıştır.

Renan Koen, çeşitli projelerin içinde yer almakta ve 2008-2009 döneminde bir süredir çağdaş sanatlar alanına yer veren Galata Perform’un düzenlediği “Yeno Ceno” çağdaş müzik festivalinin küratörlüğünü yaptı. 2008 yılında Taxim Edition/Universal etiketli “köprüler/bridges” adlı solo piano albümü ve 2014 senesinde ise kendi ailesinin hikayesi üzerine kurguladığı, Ege, Ortadoğu, Anadolu gibi çeşitli bölgelerdeki Sefarad otantik halk ve Sinagog İlahi’lerini kendi bakış açısıyla derleyip bestelediği, kendisinin piano/soprano/armonuim icrasının “Kayıp İzler Gizli Anılar” adlı albümü Kalan Müzik etiketiyle yayınlanmıştır. Bu albüm dünyanın başka hiçbir yerinde bulunmayan, Osmanlı’dan günümüze gelmiş olmasıyla sadece Türkiye’ye özgü Türk Müziği tınıları ve eşsiz üslûplarıyla dünyada Türkiye’yi kendi renkleriyle tanıtmıştır. Söz konusu albümün lansman konseri New York’ta gerçekleşmiştir.

II.Dünya Savaşı süresince Terezin Toplama Kampına hapsedilmiş ve yasak ta olsa orada eserler vermeye devam etmiş bestecilerin yaşamları, olguları, piyano ve koro eserlerini araştırmasını yaptığı projesi Holokost’u Anma “Uykudan Önce” albüm ve çeşitli röportajların, projenin konserinin, savaşta geçmiş yaşam öykülerinin yer aldığı DVD çalışması,Kalan Müzik etiketi ile 24 Kasım 2015 tarihinde dinleyicisi ve izleyicisi ile buluşmak üzere müzik marketlerde yerini almıştır.

“Renan Koen Ali Darmar’ın Tüm Piyano Eserleri” adlı albümü ise 2020 yılında ve March of the Music albümü 2021 yılında Lila Müzik etiketiyle raflarda yerini almıştır. Ayrıca 2021 yılında Gözlem Yayıncılık tarafından Pozitif Direnç ve Positive Resistance kitapları yayınlanmıştır. World Ort Music and the Holocaust Web Sitesi, Renan Koen’in “Holokost’u Anma/uykudan Önce” adlı 3. albümünü kaynakça olarak göstermiş ve kendi referans listelerine koymuştur. Holokost zamanında müzik, besteci ve icracılara derin araştırması ile yer vermesinin yanısıra, aynı dönem içerisinde Politika&Propaganda, Direniş&Sürgün Edilmek, Yanıtlar, Hafıza gibi temaları da konu eden bu kıymetli web sitesi, aynı zamanda “Education for Lİfe” ilkesi ile yola çıkmış eğitim konusunda önemli bir yer tutan World ORT (www.ort. org)’un yarattığı değerlerden biridir.

2016 yılından itibaren kendi yazdığı “Holokost Gerçekliği ile Pozitif Dİrenç” eğitimini yurt içinde ve yurt dışında vermektedir. Yine kendi yarattığı “March of the Music” öğrenci hareketi ile her sene gençleri Terezin’e götürmekte ve bu deneyimlerinin sonucu verdikleri ürünlerin tüm dünyada yerlerini almasını sağlamaktadır. Şalom gazetesindeki Pozitif Direnç köşesinin yazarıdır. 2016 yılından beri T.C. Dışişleri Bakanlığı ile birlikte içinde Romanya, Brezilya, İspanya, Almanya, Güney Afrika gibi bir çok kıta ve ülkede New York Birleşmiş Milletler ve Carnegie Hall’un da bulunduğu dünya çapında birçok konser gerçekleştirmiştir. Holokost konusunda gerçekleştirdiği konserler, konuşmalar ve gençlerle çok kapsamlı sürdürdüğü çalışmalarla dünyada farkındalık geliştirmeye devam etmekte ve her toplumdan gençlerin yolunu açmaktadır.

Şimdiye kadar çıkardığı albümleri ve Pozitif Direnç adlı kitabıyla, Yad Vashem’de yer almakta ve Washington Library of Congress’te adına bir bölüm açılarak yer almış, tüm eserleri kurumun kataloğuna girmiştir. Koen, soprano Şebnem Ünal ile birlikte 1993 senesinde kurdukları Melodias Epicas müzik topluluğunda özellikle çok önem verdiği Türk Müziği repertuarına ver vermiş ve halen de önemle vermektedir. Ayrıca, Türkiye’de yaşayan diğer azınlıkların dini ve halk şarkılarını araştırmakta ve icra etmektedir.

Türk Yahudi Toplumu Danışmanlar ve Temsilciler Kurulu, 500.Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi ve Özel Ulus Musevi Okulu Yönetim Kurullarındaki görevlerini sürdürmektedir.

RENAN KOEN CONCERTO ÖNERİLERİ

G. Gershwin (1898-1937): Rhapsody in Blue Fa Majeur Piano Konçertosu

Ali Darmar (1946- ):  Cunda Piano Konçertosu

Viktor Ullmann (1898-1944):  Piano Konçertosu op.25

Medya

Performanslar

Sosyal Medya & Web

Web

https://renankoen.com

Instagram

Görüntüle
NikaSquareBanner